Επικοινωνήστε μαζί μας
Emmetropia Mediterranean Eye Clinic
Tel. 0030 2810 226198
info@emmetropia.gr
English Version
 
Κλείστε Ραντεβού | Downloads | Links
 
Άρθρα
Kερατόκωνος: Επιτυχής μη επεμβατική θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα
πατήστε για μεγέθυνση
Kερατόκωνος: Επιτυχής μη επεμβατική θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα
10-10-2006

Ο κερατόκωνος είναι μια ασθένεια του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, η οποία προκαλεί κωνική παραμόρφωση στο σχήμα του, με συνεπεία την προοδευτική μερική ή ολική πτώση της όρασης η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η παραμόρφωση βρίσκεται στο κάτω μισό του κερατοειδούς και πρωτοεμφανίζεται σαν ανώμαλος αστιγματισμός. Παρόλα αυτά, όλες οι περιπτώσεις αστιγματισμού δεν οφείλονται αποκλειστικά σε κερατόκωνο. Στα αρχικά στάδια του κερατόκωνου, ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ενώ η πρόοδος της νόσου μπορεί να προκαλέσει διαθλαστικές ανωμαλίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μέτρια ως και σοβαρή πτώση της όρασης.

 

Καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται, η μόνη μη επεμβατική μέθοδος που παρέχει στον ασθενή κανονική όραση, είναι οι σκληροί φακοί επαφής (ημίσκληροι κερατοκωνικοί φακοί ή και σκληροί). Αν ο κερατόκωνος συνεχίσει να επιδεινώνεται τότε είναι πιθανή η δημιουργία ουλής στο κέντρο του κερατοειδούς.

 

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από κερατόκωνο, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, εκτός από την ανάγκη να χρησιμοποιούν διορθωτικούς φακούς (γυαλιά ή φακούς επαφής).

Στους περισσότερους η κατάσταση σταθεροποιείται έπειτα από κάποια χρόνια, χωρίς συνήθως να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα όρασης. Για τους υπόλοιπους, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος μέχρι τώρα ήταν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς, μέθοδος της οποίας τα μειονεκτήματα είναι η μακροχρόνια περίοδος ανάρρωσης και οι απρόβλεπτες διαθλαστικές ανωμαλίες που προκύπτουν. Όμως ακόμη και έπειτα από μια μεταμόσχευση, ο κερατόκωνος μπορεί να επανεμφανιστεί και στο καινούργιο μόσχευμα.

 

Μια νέα θεραπεία της νόσου και μάλιστα μη παρεμβατική φαίνεται σήμερα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και να γίνεται αποδεκτή από την παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα γιατί καθώς φαίνεται σταθεροποιεί τη δομή του κερατοειδούς και τελικά ελαττώνει την πτώση της όρασης.

Η μέθοδος αυτή διαρκώς εξελίσσεται και ονομάζεται C3-R (Corneal Collagen Crosslinking with Riboflavin). Μέσω εργαστηριακών και κλινικών ελέγχων, έχει αποδειχθεί ότι ενδυναμώνει την εσωτερική δομή του κερατοειδούς σταθεροποιώντας την όλη αρχιτεκτονική του και συγκεκριμένα ισχυροποιώντας τους δεσμούς μεταξύ των ινών του κολλαγόνου του κερατοειδούς, οι οποίες είναι ένα από τα βασικά συστατικά της διατήρησης της δομής του.

 

Η θεραπεία C3-R μπορεί να γίνει στο ιατρείο και διαρκεί 30 λεπτά. Κατά τη διάρκειά της, ενσταλάσσονται σταγόνες μίγματος 'Riboflavin' (ελλην. ριμποφλαβίνη ή ριβοφλαβίνη-Βιταμίνη Β2) οι οποίες μετέπειτα «ενεργοποιούνται» με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.

Μια δεύτερη μέθοδος θεραπείας του κερατόκωνου, η οποία είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη και εφαρμοσμένη, είναι η INTACS (εισαγωγή ενδοκερατοειδικών δακτυλίων). Είναι η μοναδική διαθλαστική επέμβαση που επίσης ενισχύει τη δομική ακεραιότητα του κερατοειδούς αποτρέποντας την περαιτέρω πτώση της όρασης του κερατοκωνικού οφθαλμού.

Η πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στην επέμβαση μόλις την προηγουμένη εβδομάδα έλαβε την ευρωπαϊκή πιστοποίηση (CE).

Η διεθνής οφθαλμολογική κοινότητα πιστεύει σήμερα πως η μέθοδος της ριβοφλαβίνης σε συνδυασμό ή όχι με τη μέθοδο των ενδοκερατικών δακτυλίων μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά ή και να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου, γλυτώνοντας τον ασθενή από μια πιθανή μεταμόσχευση κερατοειδούς.

 

 

Στο οφθαλμολογικό και διαθλαστικό κέντρο «Εμμετρωπία» την Τρίτη 19/09/06 έγινε η πρώτη επιτυχής επέμβαση C3-R στην Κρήτη, σε έναν ασθενή ο οποίος έπασχε από κερατόκωνο προοδευτικής μορφής  δίνοντας ελπίδες σε πολλούς Έλληνες ασθενείς για μια επιτυχημένη και μη παρεμβατική θεραπεία του κερατοκώνου.


Πηγή
επιστροφή στα άρθρα
 
Υπηρεσίες Αεροϊατρικής
Διεθνείς Συνεργασίες
Προφίλ Δρ. Ασλανίδη
Videos της Εμμετρωπίας
 
ΕΜΜΕΤΡΩΠΙΑ
Η εταιρεία
Γιατί Εμμετρωπία;
Το όραμα και οι στόχοι μας
Οι εγκαταστάσεις μας
Υπηρεσίες Αεροϊατρικής
Χρήσιμα Άρθρα
Videos της Εμμετρωπίας
Συμβεβλημένες Ασφαλιστικές
Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Διεθνείς Συνεργασίες
ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Μυωπία
Αστιγματισμός
Υπερμετρωπία
Πρεσβυωπία
Καταρράκτης
Κερατόκωνος
Αμβλυωπία
Άλλες Παθήσεις
Όραση και μαθησιακές δυσκολίες
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Λειτουργία του ματιού
Διαθλαστικές Επεμβάσεις
Επεμβάσεις Καταρράκτη
Επεμβάσεις Κερατοκώνου
Επεμβάσεις Γλαυκώματος
Μεταμοσχεύσεις
Conductive Keratoplasty
Μετά την επέμβαση
Emmetropia Mediterranean
Eye Clinic

Πλατεία Ελευθερίας 44
Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
Τηλ.. 0030 2810 226198
Fax: 0030 2810 343436
info@emmetropia.gr
ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Andleeb Zafar
Ερευνητικό Προσωπικό
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Οπτομετρία
Laser
Artemis ΙΙ+
Αθλητική Όραση
OPTOTECH
Σκοπός του Εργαστηρίου
Εξωτερικοί Συνεργάτες
Ερευνητικό Προσωπικό
Συνεργασίες
Downloads | Links
FAQS | Επικοινωνήστε μαζί μας
www.emmetropia.gr | σχεδιασμός & ανάπτυξη ENTERCITY